Как е дивата котка

Дивата котка или наричана още дива котка е вид бозайник, който, подобно на домашните котки, принадлежи към семейството на котките. Той е месоядно животно и се състои от много подвидове в зависимост от произхода: европейски, азиатски и африкански. Въпреки че има физически сходства с домашната котка, дивата котка е по-здрава и живее по-диво, в горите и далеч от града. В тази статия ще ви разкажем как е дивата котка.

Физически аспекти на дивата котка

Дивата котка има малък размер, подобна на средната стойност на домашните котки, но те имат по-силна и по-силна конституция и, като цяло, с по-голяма глава и по-къса и по-широка опашка. Те обикновено са с дължина между 50 и 75 сантиметра (без да се брои опашката), а теглото им варира между 2, 8 и 6 килограма, в зависимост и от пола, тъй като мъжът винаги е по-голям от женския.

Преобладаващият цвят в дивата котка е сив, с охра или жълти тонове, и по-тъмни ивици върху тялото, в допълнение към корема в по-светлите нюанси. Косата на дивата котка е гъста и обилна, опашката е къса и широка, с вид на черни пръстени и закръглено черно завършване.

хабитат

Дивата котка живее далеч от града, в гори и ниски планини, до реки или други влажни зони. Това е нощен вид, който извършва голяма част от своята дейност, като лов или търсене на жена в топлина, през нощта. Обикновено те прекарват време сред храсти или храсти, винаги заобиколени от растителност, въпреки че е много трудно да ги видите.

Темперамент и поведение

Дивата котка е самотна и мрачна, не харесва човешкото присъствие и подхожда само на други котки от своя вид по време на топлина или на лов. Това е нощно време, а часовете на слънцето се прекарват в приклекнали дървета и, въпреки че едва се движи, може да остане активен в продължение на 20 часа и да спи само четири. Той е добър катерач и плувец, качества, които използва, за да ловува плячката си, и има много развито чувство за зрение, най-вече заради природата на здрача си. Дивата котка има продължителност на живота около 12 години, живеещи в свобода.

хранене

Дивата котка е месоядна и като дива и нощна, тя излиза да ловува през нощта малки гризачи, птици от гнезда на дървета, земноводни и зайци. Той яде количество от около половин килограм на ден и дори живее в гори, никога не яде плодове или листа.